Bio-Ecologisch, Duurzaam onderhoud

De Bio-Ecologische verf is volwassen geworden. De bio-based verf kan de concurentie met de chemische variant gemakkelijk aan. Het is kwalitatief sterker, gegarandeerd beter voor het milieu en gaat ook nog langer mee. De door ons gebruikte lijnolieverf kan u helpen om een verantwoorde keuze te maken (duurzaam onderhoud) voor uw schilderwerk. Investeren in deze waardevolle lijnolieverven leveren een evenwichtig rendement op voor uzelf en het milieu.

Lijnolieverf
Lijnolieverf is geschikt voor binnen- en buitenschilderwerk op zowel nieuwe als oude ondergronden. Door o.a. zijn groot penetrerend vermogen ontstaat er een perfecte hechting op alle soorten ondergronden zoals: hout, steen, metaal en kunststof.

Werken met lijnolieverf:

  • het schildersysteem hoeft niet in een keer afgemaakt te worden en kan zelfs meerdere jaren overstaan,
  • de hoeveelheid schilderwerk is in de tijd beter te spreiden,
  • geeft een goede controle op de gedragingen van de ondergrond,
  • geeft de mogelijkheid van kostenspreiding over enkele jaren.

Resultaat Gericht vastgoed Onderhoud (RGvO). Lijnolieverf is prima te passen binnen de onderhoudscenario’s van RGvO.

Waarom houtverf elastisch moet zijn
Houtverf moet elastisch zijn. En toch gebruiken veel mensen nog steeds houtverf die erg hard wordt. Vaak gebeurt dit uit onwetendheid, soms uit zuinigheid. Hoe dan ook, bij de keuze van de verf is dan niet de functionaliteit doorslaggevend geweest. Voor de verduurzaming van hout is elastisch blijvende verf van groot belang – een hoge mate van hardheid is een serieus minpunt.
Waarom is dat zo? We zullen proberen het begrijpelijk uit te leggen.
Een goede houtverf beweegt met de ondergrond mee. Door de natuurlijke kenmerken van hout is de beweeglijkheid relatief groot, bijvoorbeeld ten opzichte van metaal. Een dode materie als hard kunststof beweegt zelfs helemaal niet.
Hout reageert op invloeden van buitenaf. Soms hoort u hout kraken door schommelingen in temperatuur of andere omstandigheden. Die levendigheid is één van de dingen die wij juist waarderen aan hout.
Het oppervlak waar de verf aan hecht wordt door die extreme omstandigheden regelmatig een fractie groter of kleiner. Te harde verf kan zich niet voegen naar krimp en uitzetting van hout. De verf gaat daardoor barsten vertonen. Eerst nauwelijks zichtbaar, maar dat is de aanzet tot latere schade en ongemak. Het geverfde oppervlak wordt namelijk vocht doorlatend wat bijvoorbeeld door temperatuurschommelingen tot extra beweging leidt.
Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal die de duurzaamheid van uw huis of ander gebouw ernstig aantast. Er kan houtrot ontstaan en/of u moet veel eerder dan gepland opnieuw laten schilderen.

Er is een parallel met beschadigingen van het wegdek. Scheurtjes en scheuren in het asfalt staan in de winter vol water en bij opvriezing worden de openingen groter, waardoor er weer meer water in kan komen. Reparaties kunnen verdere aantasting voorkomen, maar preventie van de eerste scheuren is beter.

Lijnolieverven en Jotun Optimal staan bekend om hun ideale combinatie van hardheid en elasticiteit. Deze verven geven mee en beschermen uw hout blijvend tegen vocht.

www.stuccodor.com
www.thermoshield.nl
www.keim.com